Fâideli Bilgiler by Ahmed Cevdet Pâşa

>> Wednesday, March 12, 2014


İslâm dîni ve Ehl-i Sünnet i’tikâdı hakkında bilgiler verilen kitâbda, islâmî ilimlerin ve fıkh âlimlerinin sınıflandırılması, İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe hazretlerinin hayâtı anlatılmaktadır. Dinde reform yapmak isteyenlere, İslâm dinini bozan zararlı cereyân ve fikirlere ve cebriyye, mu’tezîle, vehhâbîlik gibi sapık fırkalara cevâb verilmektedir.



Birinci kısım; Ahmet Cevdet Paşa’nın Ma’lûmât-ı Nâfia (Fâideli Bilgiler) kitabının tercümesi olup islâm dîni hakkında kısa ve öz bilgiler; Ehl-i Sünnet i’tikâdı, islâmî ilimlerin ve fıkh âlimlerinin sınıflandırılması, İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe hazretlerinin hayâtı, Ehl-i Sünnet dışı bir inanç sistemi olan vehhâbîlik hakkında bilgiler içerir.



İkinci kısım; Mısırlı bir din adamı Reşid Rızâ’nın bölücü yazılarına cevâb verilen Din Adamı Bölücü Olmaz kitâbını içerir. Ayrıca dört mezheb imâmı hakkında kısa bilgi verilmekdedir. Muhammed Ma’sûm-i Fârûkî hazretlerinin kaleminden din adamı nasıl olmalıdır anlatılmakdadır. Îmânda ve amelde bid’at konusu da geniş olarak îzâh edilmekdedir.



Üçüncü kısım; Birkaç dinde reformcunun bozuk düşüncelerine cevâb veren Doğruya İnan, Bölücüye Aldanma kitâbını içermekte, Cebriyye, Mu’tezîle ve Ehl-i Sünnet fırkalarının insanın yapdığı iş ve kaza-kader konusunda görüşleri, Kur’ân-ı kerîm tefsîri ve tercemeleri, Allah sevgisi ve Allah korkusu; İslâm dîninin kadına verdiği değer açıklanmaktadır.






About Ahmed Cevdet Pâşa


AHMED CEVDET PÂŞA “rahmetullahi teâlâ aleyh”: Ahmed Cevdet pâşa 1238 [m. 1823] de Lofcada tevellüd, 1312 [m. 1894] de vefât etdi. Fâtih câmi’i şerîfi bağçesinde mermer kabri vardır. Bütün milletlerin çok kıymet verdiği (Mecelle) adındaki kitâbı hâzırlamakla, islâmiyyete büyük hizmet etmişdir. (Kısas-ı Enbiyâ) ve (Ma’lûmât-i nâfi’a) kitâbları meşhûrdur.






Price: Free!

Download: epub | mobi (Kindle) | pdf

0 comments:

Post a Comment

Copyright 2011 © Speed up my Brain, All rights reserved